В последнте 24 часа извършихме десетки разпити, над 20 претърсвания на

...
В последнте 24 часа извършихме десетки разпити, над 20 претърсвания на
Коментари Харесай

Мигрантите край Локорско били наблъскани като в консерва, умирали бавно и мъчително

В последнте 24 часа извършихме десетки разпити, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях към този момент са подготвени. Успяхме да установим цялата незаконна активност. Това сподели на брифинг зам.-главният прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов във връзка случая с откритите през вчерашния ден в зарязан камион край софийското село Локорско 18 мъртви мигранти, измежду които има и дете.

Става въпрос за проведена незаконна група която прави каналджийство, като приема мигранти от границата с Турция и с помощта на камиони с тайници ги транспортира до сръбската граница. Точното местонахождение до каква степен да се транспортират мигрантите се дава по Телеграм. Мигрантите отиват в Западна Европа, главно във Англия, Германия и Франция. За превозването им се заплаща от 5000 до 7000 евро, които се заплащат по метода " Хавала ", съобщи Сарафов.

Българските каналджии не вземат цялата сума, а част от нея. Шофьорите вземат по 100 евро на превозен мигрант, а ръководителят на групата е вземал по 500 евро на човек, добави той.

Престъпната група се състои от шест индивида. Те изготвят тайниците сами, като поставят фолио, с цел да не мoгат да бъдат засечени от рентген, стана ясно на брифинга.

Изготвени са 18 съдебно-медицински експертизи  заключението е, че мигрантите са починали вследствие на асфикция - задушаване от привършване на кислорода в затворено пространство. От експертизите става ясно, че мигрантите са били наблъскани " като в консерва " в тайниците. Умирали са постепенно и трудно в продължение на десетки минути. Всеки един от тях е умирал за сред 30 и 60 минути, уточни шефът на Национална следствена служба.

Около 6 часа през вчерашния ден двамата водачи са качили 52-ма индивида от околност покрай Бургас, като нито един от мигрантите няма документи у себе си. Мигрантите са качени и са превозени до сръбската граница. В един миг, когато си минвали през прохода " Траянови врата ", се е чул мощен звук, само че двамата водачи са траяли придвижването, като към Локорско шумът откъм тайниците се е усилил неимоверно. Шофьорите са спрели камиона, с цел да видят какво се случва. Видели са, че има замаяни, само че и мъртви хора. В този миг те са изоставили камиона и са хукнали да бягат към родните си места.

Директорът на Главна дирекция " Национална полиция " Атанас Илков заяви, че все още по случая са арестувани седем души, като четирима от тях несъмнено имат присъединяване в закононарушението. Той изрази задоволеност от бързата реакция на всички чиновници на Министерство на вътрешните работи, което по думите му е довело и до бърз резултат. 

Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев  Асен Меджидиев Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в, че няма умрял човек от оживелите 34-ма мигранти, които са настанени в пет софийски лечебни заведения. Към момента в лечебни заведения остават 19 души, посочи Меджидиев.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР